30.7.2014

Paluu näytelmiin / Back to shows

Kahden kuukauden kesälomatauon jälkeen oli taas aika palata näyttelykehiin. Olen siitä huono koiranäyttelyharrastaja, etten kesäkaudella malttaisi viettää aikaa näyttelyissä, kun puutarhassa ja muutenkin ympäristössä on niin paljon muuta mielenkiintoista tekemistä, lomareissaamisesta puhumattakaan. No loppukesästä kasvimaat kukoistaa ja perennapenkit on siivottu kahteen kertaan, joten kehiinkin ehtii taas välillä.

Kesäkehät aloitettiin Porvoon ryhmiksestä 26.7. Tuomaroinnin hoiti aussikasvattaja Nina Janger, jonka tunnen tarkkana ja tiukkana rakenne-/ liikekriitikkona, joten ajattelin, että mitä tahansa saattaa tapahtua. Mukana olivat kotoa Kumma ja ekassa näyttelyssään ihanainen koti-Valomme, Kumman tytär, lisäksi Reksi ja Remu-Salvo Fannyn kanssa. Kasvarikin siis kasassa. No hyvinhän se kehä meni, Reksi PU1 ja Remu-Salvo PU2 + serti, tosin ainoina uroksina mutta näinhän se aina on näytelmissä, syyttäköön itseään, joka on kotiin jäänyt. Nartuissa Kumma pikkuSadun handlaamana PN3 ja Valo PN4, mikä oli mukava aloitus meidän aika ronskille Valolle. Tämä tyttö ei ole sieltä hennoimmasta päästä ollenkaan....

Pitää vielä mainita, että PN2 ja sertin saaja oli Kotten tytär Venla, Bomströmin Marin nätti junnunarttu.

Loppukisassa Reksi oli VSP häviten Sadun Hapsulle (FI MVA Surely Shake Ya Tailfeather) ja kasvarini oli ROP-kasvattaja. Lähdimme hirmuisessa helteessä kotiin välillä, mutta koska ajomatka näyttelyyn on vain 25 min niin tulimme loppukisoihin, ja kasvarini sitten BIS1 -kasvattaja. Kiitos kaunis pikkuSatu, (iso?)Satu ja Fanny handlauksesta ja mukavasta päivästä! Kentsulle kiitos kuvista!

VSP / BOS Melukylän Q-luu Kauas, tuomari/judge Nina Janger, ROP / BOB Surely Shake Ya Tailfeather

BIS1 -kasvari / BIS1 -Breeder's Group
Tyttäreni Kaisla 8 v ekaa kertaa handlaamassa oikeassa näyttelyssä




Melukylän Ääni Valolle aka Valo
Photo Satu Virtanen













Su 27.7. oli sitten seuraava koitos, Helsingin kr näyttely, tuomarina Joan Hutton Australiasta. Ilmoitan yleensä runsaasti koiria australialaisille tuomareille, mielestäni se on "kansalaisvelvollisuus" kun kerran kasvattamani rodun kotimaa on Australia. Uskon, että rodun kotimaasta tuleva tuomari tunnistaa oikean rotutyypin varmemmin kuin tuomari, jonka kotimaassa rotu on harvinainen. Mielestäni kasvatuksessa ei voida pyrkiä ainoastaan täydelliseen rakenteeseen ja liikkeisiin, koska sittenhän me voisimme kaikki kasvattaa vain yhtä rotua, "puhdasrotuista koiraa". Kyllä rotutyypillisten ominaisuuksien mm. koon, mittasuhteiden, turkinlaadun, temperamentin, ilmeen, yksityiskohtien, värin jne täytyy myös olla kunnossa, jotta voidaan puhua erinomaisesta laadusta. Tällä kertaa en kuitenkaan saanut kasaan "kuin" neljä kasvattia, sillä muut olivat vielä lomailemassa enkä toisaalta mielelläni "kamppaa" omiani ilmoittamalla samaan luokkaan useaa koiraa.

Päivä oli oikein onnistunut, sillä uroksissa PU2 oli Reksi ja PU4 ja vara-serti oli Remu-Salvo junnuluokasta. Remu-Salvolla (M. Zingaretti) on takana nyt neljä näyttelyä alle vuotisena, joista saldona kaksi sertiä ja kaksi vara-sertiä. Nartuissa kotikuningattaremme Kumma teki loistotuloksen pikkuSadun taitavassa handlauksessa sijoittuen PN2:ksi, ja vielä Mandi eli M. Yks Kaks Rakkaammaks hienosti junnuluokan toiseksi ERI2 ja SA. Lopuksi vielä kasvarini kahdesta ryhmästä ROP-kasvari.
Kiitos ja onnittelut Fanny ja Veera junnujenne hienosta menestyksestä! Ja kiitos taas pikkuSadulle, jota ilman en pärjäisi enää ollenkaan. Loppukisoihin emme jääneet, helle oli polttava enkä halunnut antaa kahdelle kasvarini junnulle ikävää mielikuvaa näyttelyistä.


M. Zingaretti with Fanny & M. Ääni Valolle with pikkuSatu
Photo Kenneth Holmberg

After two months break I returned to show rings at the end of July. I'm bad at showing in summer since I have so much to do in the garden and so many other interesting things to do. Well, a man's gotta do what a man's gotta do. Even though I'm a woman and I do what I want. 

In Porvoo group show on 26.7.  the judge was an aussie breeder herself, Nina Janger. I know her as a strick person concerning anatomy & movement, so I didn't know what would happen. The results were nice though, M. Q-luu Kauas was the BM1 and M. Zingaretti was BM2 and got the CC. In bitches M.Olan Kohautus was BB3 and M. Ääni Valolle at her first show BB4 with res-CC. My breeders's group was BOB-group and later, at the final competitions, it was BIS1- Breeder's Group. Above you can see a photo, and please notice that my daughter Kaisla, 8 yrs, handled one aussie and she did a good job. That was her first handling in the official show. 

Next day another show (one is never enough, and I'm not talking about a class of wine here...) in Helsinki, the judge this time was Joan Hutton from Australia. I always try to enter as many dogs as possible to Australian judges, since I believe that they can recognice the correct type better. If breeding was just about to breed that perfect anatomical structure and movement, then we breeders could just breed one breed, the "purebred dog". But it is not like that, the breed typical features like size, proportions, temperament, coat texture, expression, colour, details etc make the breed and therefore they must be true to the standard as well if we want to talk about excellent quality. Despite the summer holidays I managed to gather four aussies to the ring, and again, I was very pleased with the results: BM2 was M. Q-luu Kauas, BM4 + res-CC was M. Zingaretti, BB2 was M. Olan Kohautus and M. Yks Kaks Rakkaammaks was the 2nd in the big junior bitch class with CQ. To make my day, my breeder's group was BOB-group out of two. We didn't stay for the big ring because the weather was really hot and I didn't want the two juniors to have a bad memory of a show. 





16.7.2014

Meillä on vauvoja! / We have babies!



Ihanainen pikkukirppumme, Australiasta tullut Hoppu -tyttö synnytti maanantaina 14.7. meille hienon pentueen sinisiä aussivauvoja. Kolme urosta ja kaksi narttua ovat isoja, tasakokoisia sekä erittäin elinvoimaisia. Pentujen isänä on komea ja mukava jenkkipoika Tico, FI MVA Marble Arch Feel Like Dancing. Kiitos Tiinalle, Ninalle ja Pirkolle, että sain käyttää Ticoa!

Tämä yhdistelmä on erittäin mielenkiintoinen, koska vanhempien suvut ovat Euroopassa uusia, eikä minun tietääkseni näitä linjoja ole koskaan vielä yhdistetty. Yhdistelmän sukusiitos% on ainakin 5-6 sukupolvessa 0%, mutta myönnän heti etten ole jaksanut kaivella sukariin kaukaisempia sukulaisia. Jos kaikki menee hyvin ja pennuista kasvaa kivaluonteisia, terveitä ja vielä kauniitakin, tulevat nämä pennut olemaan todella käyttökelpoisia ja "kultaakin kalliimpia" jalostuksessa.

Vauvat kahden vrk ikäisiä.  / Babies at the age of two days.



We have babies! 

Our lovely Australian import Hoppu, HU JCH JWW-13 Laperdue Whispering Hope, gave birth to five big and beautiful babies on 14th July. The pups are very even and very vital. The sire is an US import FI CH Marble Arch Feel Like Dancing aka Tico, a handsome and friendly male. Thanks to the owners of Tico: Tiina (knl Tenguard's), Nina (knl Bristregal) and Pirkko (knl Pikestar's) for letting me use Tico with Hoppu!

This litter is very interesting: the lines of both parents are new in Europe, and as far as I know these lines have never been combined before. Even if I don't usually like to mate two imported dogs because of the unknown factor (unfamiliar lines behind them), this time I was ready to make an exception. The inbreeding% of this combination is 0% in the 5-6 generations, and both parents are both healthy and have wonderful temperaments. Also, they both have the type and details I appreciate a lot, and they compliment each other perfectly. If my instinct is right, and with a little bit of luck, these pups will be worth their weight in gold in breeding. 
HU JCH JWW-13
Laperdue Whispering Hope
FI CH
Marble Arch Feel Like Dancing









12.7.2014

Terveystuloksia / health results

Tänä keväänä sen sitten sain, ensimmäisen kaihituloksen kasvatilleni. Nuori yhteisomistusurokseni Melukylän Wii-Kate eli Fausto kävi polvi- ja silmätarkeissa, ja löydöksenä oli kortikaalinen katarakta toisessa silmässä. Olin aivan järkyttynyt tuloksesta, ja se taisi näkyä selvästi, sillä Per Axelsson lohdutti ettei koira tule koskaan sokeutumaan (mistä hän senkin tietää, tajusin ihmetellä vasta jälkeenpäin). Sanoin, että olen shokissa koska kyseessä on ensimmäinen kaihikasvattini ikinä eli 22 vuoteen, ja Pellen vastaus oli aika järkyttävä: "No sittenhän olet pärjännyt todella upeasti, erityisesti tässä rodussa." Pistää miettimään, että jotain on todella tehtävä tämän ongelman eteen, jos silmälekurikin on sitä mieltä, että ausseilla kaihi on jo melko yleinen vaiva.

Fauston tulos sai aikaan sen, että isä-Kotte kiikuttettiin myös uusintatarkkiin, samaten äiti-Kuura ja isoäiti-Rasta. Rasta on jo 8-vuotias, ja Kuura 5.5-vuotias. Kaikilla näillä lähisukulaisilla oli silmät hienossa kunnossa. Fauston veljistä tarkastuksissa ovat kevään aikana käyneet myös Sulo ja Hupi, joilla  oli molemmilla terveet silmät. Jäämme seuraamaan Fauston tilannetta, ja toivon mukaan vielä muitakin veljiä tarkistetaan.

Olen muuten vakaasti sitä mieltä, että jokainen jalostukseen käytetty aussi tulisi tarkistaa vielä 5-vuotiaana tai sen jälkeen. Vaikka jalostus- ja omistusoikeus olisi kasvattajalla jo mennyt, niin kyllä sen jalostuskoiran voisi silti kiikuttaa tarkastukseen myöhemmin. Varsinkin, jos koira asuu suht lähiseudulla, tai omistajat ovat valmiita näkemään hieman vaivaa. Esimerkiksi Kuura ja Rasta ovat muuttaneet Kuusankoskelle, mutta tilanteen hyvin ymmärtäen omistajansa Maija ja Sami veivät koiransa puolestani tarkastukseen, jonka heille toki korvasin. Vakavin riski kaihin yleistymisessä on nuorten koirien jalostuskäyttö, ja silmätarkastuksen jääminen 1-2.een nuorena tehtyyn tarkastukseen. Kuten on jo voitu nähdä, useimmat kaihitapaukset näyttävät näkyvän vasta 3 ikävuoden jälkeen.

Health news

As many know, I'm pretty strick with health issues and have very high % of health checked pups of my breeding. Over 50 % of ALL pups I've bred have been officially eye- and patella checked, many of them several times (also at older age). I incourage all my puppy buyers to take their pet dog to official checkings, and I'm very happy that so many have done so, even though I'm not completely happy until the % is 100%.

But sometimes nothing helps. After 22 years I got it this spring: my first cataracta diagnosis in my own breeding. Young male Melukylän Wii-Kate was found to have cortical cataracta in his other eye. I was in shock, and even more so when the specialist vet thought that if I had managed to breed 22 yrs without a cataracta dog in this breed, I had done extremely well. It really made me think that we must do something and fast for this problem, if eye specialists consider aussies as a breed having cataracta pretty often. Of course we have seen this from the statistics in Finland, the % of cataracta foundings in aussies has risen from less than 5 % up to 10 % or even more in recent years. And no, this is NOT a Finnish problem, most of the cataracta diagnosis of last years have been in imported dogs or in their offspring.

After that result the male's sire and his dam and granddame were taken to re-checks, and all of them had healthy eyes, which was a relief. Also, two brothers of the male were checked, and they both had healthy eyes. Next step is to follow the situation of the cataracta male, and see how it developes and if it will be possible to do any conclusions about its heritability. Also, I hope to have some more of his sibblings checked.



7.7.2014

Uusia valioita - New champions

Viikonloppuna saatiin Melukylään taas uusi intti, kun Melukylän Papupata eli Valma eli Kuningatar Elisapetti sai - vihdoin ja viimein - murrettua "Viron kirouksen" ja nappasi sunnuntaina Pärnun KV näyttelyssä tassuunsa VSP:n kera seitsemännen CACIBinsa, joka siis oli viimeinen tarvittava. Kiitokset Riinalle ja Miikalle Valman mukaanottamisesta ja esittämisestä! Ja onnittelut Valman kotiväelle Virpille ja Jarmolle, sekä kiitokset Valman hienosta kunnosta!

Riinan mukana Pärnun kisoissa oli myös  meidän yhdessä omistama Melukylän Sarjahurmaaja eli Watti, joka oli lauantaina VSP ja tuli samalla Eestin valioksi ja sunnuntaina kirkasti tuloksen ROP:ksi. Watti vastaanotti myös CACIB:it molempina päivinä. Onnittelut ja kiitokset Riinalle!

Riina travelled to Pärnu International Shows in Estonia last weekend, and had great results: 
FI & DK & LV CH JWW-11 FRJW-11 Melukylän Sarjahurmaaja aka Watti was BOS on Saturday and BOB on Sunday, thus becoming EE CH and received CACIB's both days. Watti is co-owned by me and Riina.
Melukylän Papupata aka Valma was BB2 + res-cacib on Saturday, and on Sunday she was BOS with the CACIB  which made her also C.I.B. (= international champion). Valma is owned by Virpi Juvonen & Jarmo Kejonen & me. 
Thank you Riina for the great job! And congratulations to all co-owners! 


News in the blog

My news will be here in the blog from now on, in a hope that the news will be more up-to-date.

I should propably have a summary of the first part of the year here but find that impossible and just say: so far the year has been really good, and I'm grateful for that. Among many show wins I've had f.ex. 2 x BIS2 in an all-breed puppy show with different dogs, BIG1 in an all-breed puppy show, BIG3 in an all-breed puppy show, BIG2 in Tampere International show (entry over 4000 dogs) and BIS1 Veteran in Helsinki International Show.

Melukylän Zingaretti at 8 months winning BIG1 in an all-breed puppy show with his co-owner Fanny. Later, they went to win BIS2. This was Remu-Salvo's first show! 

Besides success I've also had sorrow and sadness this spring. We lost our dear Sissi (FI & NO CH NOW-11 JHSG-11 Melukylän Rakas Tuli Takas) far too early to cancer. Sissi was our pride and joy, always happy and enjoying her life fully. Luckily, we have her daughter at home. 





3.7.2014

Uutiset siirtyivät blogiin

Päivitän nyt Melukylän aussien uutisia tänne blogiin, toivon mukaan tulevat jatkossa paremmin päivitettyä.

Tilannehan on se, että tässä pitäisi nyt kerralla päivittää koko vuoden 2014 uutiset aina tähän heinäkuun alkuun saakka. Koska urakka on ns. mahdoton, tiivistän vuoden kuusi ensimmäistä kuukautta:
hyvin on mennyt - ainakin näyttelyrintamalla - mutta menköön. Kyllä sitä taas saa kuraa niskaan jossain vaiheessa, joten iloitaan nyt kun on ollut ilon aiheita. Sertejä, cacibeja, vsp:tä ja roppeja on kertynyt kevään aikana kivasti. Lisäksi kotiin on kannettu ainakin Kaapelitehtaan pentunäyttelyn BIS2-pokaali, Kouvolan pentunäyttelyn RYP1 -pokaali, Hyvinkään pentunäyttelyn BIS2 -pokaali lähti Fannyn matkaan, Helsingin pentunäyttelyn RYP3-pokaali tuli kotiin, Tampereen KV:n RYP2 napsahti Reksille ja Risu-Rasu yllätti viemällä Tuomarinkartanossa Hki KV:n BIS-veteraanin.



                  C.I.B. & FI CH Selendia Sugar Daddy aka Rasu BIS-veteraani toukokuussa Hki KV:ssa

Suruakin on ollut, ja murhetta, joten ei pelkkää aurinkoa. Menetimme rakkaan Sissi-pissin, ihanan aina iloisen hössöttäjämme aivan liian nuorena. Sissillä (eli virallisemmin FI & NO MVA NOV-11 JHSG-11 Melukylän Rakas Tuli Takas) diagnosoitiin imusolmukkeen syöpä joulukuussa 2013. Hoito tehosi jonkun kuukauden, kunnes kesäkuussa syöpä uusiutui rajusti ja Sissi päästettiin matkalle sateenkaarisillan toiselle puolelle, missä hän varmasti pitää sissimäisen hauskaa. Minulle kerrottiin että vanha irlantilainen sanonta sanoo, että paholainen valitsee parhaimmat ensin. Pure Sissi sitä paholaista nilkkaan ja kuse sen sänkyyn, ei olisi tarvinnut sinua vielä viedä!

Tässä Sissi-pissi 12-viikkoisena.